Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Genel Bilgiler


Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Meslek Yüksekokulu, deneyimli ve dinamik eğitim kadrosu, eksiksiz teknik donanımı, laboratuarları ve mezun olduktan sonra istihdam sorunu yaşatmayacak bölümleri ile yeni eğitim-öğretim döneminde de öğrencilerine kapılarını açmaya hazırlanıyor.

2006 yılında kurulan Kastamonu Üniversitesine bağlı olan Kastamonu Meslek Yüksekokulunun kuruluşu 1976 yılına dayanmaktadır. Sayıları hızla artmakta olan meslek yüksekokullarına örnek oluşturabilecek bir yapıya sahip olan Kastamonu Meslek Yüksekokulu, modern eğitimin gereklerine uygun olarak, öğrencilerin her türlü gereksinimine yanıt veren, doğayla iç içe, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerin yapılabildiği, benzerlerinden kolayca ayırt edilebilecek modern bir kampüs içerisinde eğitimini sürdürüyor.

Teknolojinin hızla gelişmesi yeni birçok uzmanlık alanını da beraberinde getirmiştir. Bu açıdan gelişmeleri yakından takip eden yapısıyla Kastamonu Meslek Yüksekokulu sürdürdüğü programlara Beton Teknolojisi, İnsan Kaynakları, Mekatronik, Grafik Tasarımı, Basım ve Yayın Teknolojisi, Sosyal Güvenlik  ve Özel Güvenlik ve Koruma gibi bölümleri ekleyerek kendini geliştirmeye ve yenilemeye devam etmektedir.

Betonarme yapı sisteminin yaygın olduğu günümüzde üzerinde en çok durulan başat konular arasında, depremden zarar görmemek veya depremi en az düzeyde hasarla atlamak gelmektedir. Bu nedenle beton üretim kural ve tekniklerinin bilinmesi ve iyi bir şekilde uygulanması hayati önem taşımaktadır. Bu bakımdan Beton Teknolojileri Programı ile sayıları 500’ün üzerinde olan hazır beton santrallerinin gereksinim duyduğu; donanımlı, laboratuar ve şantiye uygulamalarını bilen teknikerler yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Ülkemizde yeni gelişen ve kısa sürede popüler olan mesleklerden biri de İnsan Kaynakları Yönetimidir. Bu alan da çalışacak olan personel ihtiyacı ise organizasyonların etkinliğini artırmak için tasarlanan programları (işe yerleştirme yöntemleri, maaşlar, ek kazançlar, insan kaynakları politikaları vb.) geliştiren ve yöneten İnsan Kaynakları Programı mezunlarından karşılanmaktadır. Günümüzde İnsan Kaynakları etiketi işyerlerinde bir norm haline gelmekte; organizasyonlarda, insanların yalnızca işe alma ile özdeşleştirdikleri "personel"den daha geniş bir kapsam ifade etmekte ve stratejik rol üstlenmektedir. Bütün bunlardan hareketle İnsan Kaynakları Ön lisans Programı mezunları, Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet İstatistik Enstitüsü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncelikli olarak tüm kamu kurumları ve özel kuruluşların başta insan kaynakları alanlarında olmak üzere orta kademe yönetici ve uzman eleman konumlarında görev yapabilmektedirler.

İlerleyen teknoloji ile birlikte gelişmiş ürünlerin tasarımı, üretimi, bakımı ve onarımı tek bir uzmanlık konusundan çıkarak birden çok uzmanlık konusunu ilgilendirir hale gelmiştir. Bu nedenle günümüzde üzerinde durulan alanlardan birisi de Mekatronik Programı’dır. Mekanik, elektrik ve elektronik, hidrolik ve pnömatik, bilgisayar teknolojilerinin birlikte kullanılmasının bir zorunluluk haline gelmesi bu yeni disiplinin ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Mekatronik; ev teknolojilerinden ileri tıbbi cihazlara, bilgisayar kontrollü tezgâhlardan robotlara kadar oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Mekatronik programından mezun olan öğrenciler, sanayi kuruluşlarının kontrol sistemleri (basınç ve sıcaklık kontrol sistemleri), robotlar (taşıma ve kaynak robotları), endüstriyel otomasyon (barkod sistemleri, üretim bandı cihazları), bina otomasyonu (güvenlik sistemleri, otomatik iklimlendirme sistemleri, otomatik kapı sistemleri), ev ürünleri (çamaşır ve bulaşık makineleri), otomotiv (hava yastığı, kilitlenmeyen fren sistemi(ABS)), savunma sanayi (mayın tarama robotları, otomatik yönlendirilmiş araçlar) gibi alanlarda geniş istihdam olanaklarına sahiptirler.

Kısaca sıralanacak olursa Kastamonu Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı, Elektrik, Beton Teknolojisi, İşletme Yönetimi, Mekatronik, Elektronik Teknolojisi, İnşaat Teknolojisi, Radyo-TV Teknolojisi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Grafik Tasarımı, Basım ve Yayın Teknolojisi, Sosyal Güvenlik, Özel Güvenlik ve Koruma, Makine  ve Çocuk Gelişimi programları ile eğitim-öğretime devam ederken teknolojiyi ve diğer gelişmeleri de yakından izleyerek yapısını genişletmektedir.

Önlisans programlarına kayıtlı öğrencilerin ise mezun olduktan sonra Dikey Geçiş Sınavıyla (DGS) üniversitelerin ilgili bölümlerinde lisanlarını tamamlama imkânları vardır.

Kastamonu Meslek Yüksekokulu ve programları hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler, www.kastamonu.edu.tr adresinden bilgilere ulaşabilir.