Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

RADYO VE TELEVİZYON TEKNOLOJİSİ

Genel Bilgiler

Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Meslek Yüksekokulu Radyo ve Televizyon Teknolojisi Proğramı, 2001–2002 öğretim yılında kurulmuştur. İlk olarak Endüstriyel Elektronik Programı’na ait teknolojik aygıtların kullanılmasının işleri kolaylaştıracağı ve o günlerde okuldan yayın yapmakta olan Radyo M’in de varlığıyla programın desteklenebileceği düşünülerek yola çıkılmış, sonraki dönemler içinde yapılan ihalelerle oluşturulan teknolojik altyapıyla Radyo ve Televizyon Teknolojisi Proğramı geliştirilmeye başlanmıştır.

Yeni kurulmuş her oluşumun yaşayacağı sıkıntıların büyük bir bölümü diğer programların da ekipman ve iş gücü desteğiyle en aza indirilmiştir. Zaman içinde program daha da gelişerek öğrenciler radyo programları, televizyon ve sinemaya yönelik çalışmalar yapmaya başlamışlardır.

Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Meslek Yüksekokulu Radyo ve Televizyon Teknolojisi Proğramı , sınavsız geçişle meslek liselerinin Elektrik, Elektronik ve benzer diğer bölümlerinden öğrenci kabul etmektedir. Bunların yanı sıra ek kontenjan dönemlerinde diğer türlerdeki tüm liselerin mezunlarına da açıktır.

Radyo ve Televizyon Teknolojisi Proğramında iki öğretim görevlisi öğretim vermektedir. Branş dersleri dışındaki derslerde yüksekokuldaki diğer öğretim elemanları görev almaktadır.

Programın derslerinin tümü Yüksekokul bünyesinde verilmektedir. Teorik dersler dersliklerde; uygulamalı dersler ise radyo stüdyosu, Radyo-TV atölyesi, bilgisayar atölyeleri ve sinema salonunda yapılmaktadır. Radyo ve Televizyon Teknolojisi Proğramı öğrencileri Meslek Yüksekokulunda yapılan konser, panel, dinleti gibi etkinliklerin yanı sıra hem Kastamonu’da hem de çevre ilçelerde gerçekleştirilen her türlü kültürel etkinliklerde görev alarak uygulamalarını geliştirme ve derslerde edindikleri bilgilerin sektördeki karşılıklarını inceleme olanağına sahiptirler. Ayrıca öğrenciler ve öğretim elemanları birlikte günübirlik ya da birkaç günlük çekim gezileri düzenlemektedir. Bu gezilerde farklı tarzlarda yapımlar oluşturmakta ya da özel projeleri için gerek duydukları çekimleri uygun mekanlarda yapabilmektedir.

Kitle iletişiminden birebir yayıncılık ve yapımcılığa dek uzanan ders başlıklarının bazıları: Kitle İletişim Sistemleri, Radyo-TV Program Sistemleri, Sinematografi, Senaryo Yazarlığı, Program Metin Uygulamaları, Radyo Program Yapımı, , Görüntü Tekniği, Ses ve Kayıt Teknikleri, Bilgisayar Destekli Tasarım, Radyo Program Teknikleri, TV Program Teknikleri, TV Kurgu Teknikleri, Radyo-TV Haberciliği, Radyo-TV Yönetimi, İleri Senaryo Teknikleri, Diksiyon ve Sunuş Teknikleri.

Program öğrencileri aldıkları derslerle önce kitle iletişimine ait tüm kurallar ve yöntemleri öğrenmektedirler. Kime nasıl ve ne biçimde seslenileceği konusunda bilgilendirilen öğrencilere güdüleme yöntemleri ve popüler kültüre ilişkin çalışmalar yaptırılmaktadır. Sinema filmleri ve televizyon yapımlarının oluşum aşamaları teorik açıdan incelendikten sonra uygulama aşamasına geçilmektedir. Bu alanların uygulama çalışmaları yapılır, radyo programları ve televizyon programlarının yapıları aktarılarak yapım tasarımları ve yapımlar gerçekleştirilir. Teknik içerikli derslerde ise medya alanında kullanılan ekipmanların tanıtımı, kullanım ayrıntıları, birlikte çalışma prensip ve yöntemleri aktarılırken, bu tür derslerin uygulamaları ilgili laboratuar, atölye ya da özel olarak oluşturulan ortamlarda gerçekleştirilir. Radyo ve Televizyon Teknolojisi Proğramı öğrencileri senaryonun tüm aşamalarını tasarlayabilir, oluşturabilir, teknik dekupaj yapabilir ve story-board çizebilecek biçimde bir eğitim alırlar. Ayrıca senaryoyla ilgili olarak hazır gelen senaryoları, senaristin gözetimi ve yönlendirmesi olmaksızın okuyup yorumlama ve hayata geçirebilme yetisi kazanırlar Tüm bu derslerin dışında mezun olunduktan sonra girilecek olan medya sektörüne ait yasalar, yönetmelikler ve etik kurallar da öğrencilere aktarılmaktadır.

Radyo ve Televizyon Teknolojisi Proğramı öğrencileri mezun olmadan önce mutlaka en az bir kuşak radyo programı, bir periyodik radyo programı, bir radyo belgeseli, bir televizyon programı, beş kısa film ve üç belgesel film tasarlamış ya da çekim ve kayıtlarıyla birlikte tamamlamış olurlar. Yapılan bu prodüksiyonların tüm aşamalarında öğrenciler, öğretim görevlilerinin gözetiminde çalışırlar ve yalnızca gerektikçe diğer arkadaşlarını prodüksiyona dahil ederler. Tüm bu uygulamaların amacı her öğrencinin mezun olduğunda iş başvuruları yaparken elinde bir materyalinin olması ve karşılaşacakları zorluklarının üstesinden gelerek yaratıcılıklarını nasıl genişleteceklerine ilişkin somut sonuçlarla motivasyonlarının artırılmasıdır.

Radyo ve Televizyon Teknolojisi Proğramı öğrencileri ikinci yarıyıllarının sonunda 40 iş günü sürecek bir staj yapmak zorundadırlar. Staj için uygun olan yerler, bölgesel ya da ulusal boyutta yayın yapan radyo kuruluşları, yine bölgesel ya da ulusal veya kablodan ve uydudan yayıncılık hizmeti veren televizyon kuruluşları, televizyonlara dizi, belgesel ya da diğer türlerde program üreten yapım şirketleri, sinema filmi üreten şirketler, görüntülü haber üreten haber ajansları ile reklam şirketleridir.

Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Meslek Yüksekokulu Radyo ve Televizyon Teknolojisi Proğramı mezunlarına Kastamonu Üniversitesi Önlisans diploması verilir ve mezunlar “Tekniker” ünvanı alırlar. Mezunlar özel televizyon kuruluşları, özel radyo kuruluşları, her türlü yapım şirketleri ve haber ajanslarında çeşitli birimlerde çalışabilirler. Ayrıca radyo ve televizyonla birlikte sinema alanında da aşağı yukarı her birimde çalışma olanağına ve bilgisine sahip olarak yetiştirilirler. Program daha beş dönem mezun vermiş olmasına rağmen, program mezunları bilgi ve becerileriyle medya sektöründe adını duyurmayı başarmış, sektörde tercih edilir duruma gelmişlerdir. Mezun öğrencilerin isimlerine televizyon dizileri ve sinema filmlerinin jeneriklerinde sıkça rastlanmaktadır.

Mezunları önlisans eğitimlerinin ardından dikey geçiş sınavında başarılı olmaları koşuluyla üniversitelerin elektrik ve elektronik bölümleri ve yine bu konularda eğitmen yetiştiren eğitim bölümlerine kayıt yaptırarak eğitimlerini lisans düzeyinde yükseltebilirler.

Radyo ve Televizyon Teknolojisi Proğramı öğrencileri, Meslek Yüksekokulunda yapılan konser, dinleti, panel, konferans gibi tüm etkinliklerde görev aldıkları gibi zaman zaman film gösterimleri, sanatsal ve sportif kimi etkinlikler de düzenleyerek kampus içi sosyal yaşama katkıda bulunmaktadırlar.

Ders Programı

2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarı Yılı Radyo ve Televizyon bölümü 1 A sınıfı ders programı için tıklayınız.

2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarı Yılı Radyo ve Televizyon bölümü 1 B sınıfı ders programı için tıklayınız.

2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarı Yılı Radyo ve Televizyon bölümü 2 A sınıfı ders programı için tıklayınız.

2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarı Yılı Radyo ve Televizyon bölümü 2 B sınıfı ders programı için tıklayınız.
2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarı Yılı Radyo ve Televizyon bölümü 1 A sınıfı ders programı için tıklayınız.

2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Güz  Yarı Yılı Radyo ve Televizyon bölümü 1 B sınıfı ders programı için tıklayınız.

2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarı Yılı Radyo ve Televizyon bölümü 2 A sınıfı ders programı için tıklayınız.

2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Güz  Yarı Yılı Radyo ve Televizyon bölümü 2 B sınıfı ders programı için tıklayınız.


Sınav Programları

RADYO VE TELEVİZYON TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ 2023 - 2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI VİZE TAKVİMİ İÇİN TIKLAYINIZ
RADYO VE TELEVİZYON TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ 2023 - 2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME TAKVİMİ İÇİN TIKLAYINIZ
RADYO VE TELEVİZYON TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ 2023 - 2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI FİNAL TAKVİMİ İÇİN TIKLAYINIZ
RADYO VE TELEVİZYON TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ 2023 - 2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI VİZE TAKVİMİ İÇİN TIKLAYINIZ

Öğr. Gör. Dr. Mustafa ÖZDİN
Öğr. Gör. Dr. Mustafa ÖZDİNBölüm Başkanımozdin@kastamonu.edu.tr
Akademik Veri Yönetim Sistemi 
Telefon : 0 (366) 280 39 30
Öğr. Gör. Berrin GÜRSOY
Öğr. Gör. Berrin GÜRSOYbgursoy@kastamonu.edu.tr
Akademik Veri Yönetim Sistemi
Telefon : 0 (366) 280 3932

Öğr. Gör. Kenan KILIÇ
Öğr. Gör. Kenan KILIÇkkilic@kastamonu.edu.tr

Akademik Veri Yönetim Sistemi

Telefon : 0 (366) 280 3925
Öğr. Gör. Alper İsmail GÜRSOY
Öğr. Gör. Alper İsmail GÜRSOYagursoy@kastamonu.edu.tr
Akademik Veri Yönetim Sistemi

Telefon : 0 (366) 280 3932
Öğr. Gör. Birsen BALTACI
Öğr. Gör. Birsen BALTACIbirsenbaltaci@kastamonu.edu.tr
Akademik Veri Yönetim Sistemi

Telefon : 0 (366) 280

Ögr. Gör. Umut KARAKAŞ
Ögr. Gör. Umut KARAKAŞukarakas@kastamonu.edu.tr
Akademik Veri Yönetim Sistemi
Telefon : 0 (366) 280 3911

Ders İçerikleri

Ders içeriklerine ulaşmak için buraya tıklayınız.

                                              Bütün Haberler

                                              Bütün Duyurular

                                              Bütün Etkinlikler

Adı Soyadı
Telefon
Mail Adresi
Öğr. Gör. Umut KARAKAŞ(Bölüm Başkanı
0 (366) 280 3911
ukarakas@kastamonu.edu.tr
Alper DURDU(Bölüm Sekreteri)
0 (366) 280 3909
------